Saturday, September 19, 2009

PSD tutorial : another way to sketches

Tutorial ni pernah saya letak di sini, tapi ntah macam mana satu hari tu ter'delete' plak. Tapi sayang pulak sebab dah ada resource semua kan. Jadi saya letakkan semula di sini. Tutorial ni tunjukkan cara bagaimana nak jadikan gambar anda sebagai imej sketches. So, let's begin!!

1. Macam biasa, buka imej yang anda nak edit.


2. Copy layer Background tadi dengan menekan ctrl + j.



3. Klik pada menu bar Image > Adjustment > Invert.


4. Anda akan dapat image macam negative gambar ni.


5. Pastu, di Layers window, tukar Blending Mode kepada Color Dodge.


6. Imej anda akan jadi putih macam ni. Tapi takpe, jangan risau, teruskan klik pada Filter > Blur > Gaussian Blur.
7. Setkan Radius = 2 (atau secukup rasa). Anda akan dapat imej yang sebegini.


8. Tambah 1 layer baru dengan klik pada button New Layer di bawah window Layers atau klik pada menu Layer > New > Layer atau hotkey CTRL+SHIFT+N.

9. Pada layer baru, klik ALT+CTRL+SHIFT+e untuk combine semua layers, tapi tetap simpan layers asal.

10. Klik pada Image > Adjustments > Threshold.
11. Setkan Threshold Level = 250 (atau secukup rasa, depends pada gambar anda).
12. Dah siap pun, inilah hasilnya sebelum dan selepas sketches.



:)

Ni satu lagi contoh, gambar sketches yang dah saya overlay dengan warna... Pas dah siap wat sketches macam kat atas tadi, copy layer background, letakkan di bawah layer sketches, dan tukar Blending Mode kepada Overlay.

3 comments:

Chapit said...

heee~
menarik2.
nak wat lab simple jek.
tapi pening gak la time dok adjust tue.
ada balik kg ke?

zae said...

hehe..
mostly tutorial kat cni utk beginner je.
chapit kan dah terel :)
balik kg seminggu......

Chapit said...

mana ada cik.
novice lagi.
hee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...