Friday, September 5, 2008

Tips IT: Lajukan Mozilla Firefox

Aku ni bleh dikatakan pengguna internet tahap extrem jgk la.hamper separuh hayat aku duk di alam maya..hahaha.betol ke.Oke la,aku nak gtau korang sume satu rahsia nak lajukan surfing korang kalo nkorang termasuk dalam golongan pengguna Mozilla Musang Berapi (Mozilla FireFox).


Aku dapat dari website mane tah.sori la kat admin website tu.Kalo tak leh aku bagi kredit.

Bende ini aku dah test senirik n memang puas ati la.dulu pc kat tempat keja aku jalan macam ktm,skang laju macam erl.hohoh best..

Ada syaratnya..cume leh adapt kat pengguna strimix ja.kat len2 user broadband ke, dial-up ke sori no..

K follow thiz rules..

1. Buka Firefox anda, dan taip kat address tu ----> about:config
2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer ...... dan paste skrip berikut -----------> nglayout.initialpaint.delay .............. pastu set 300

kalau tidak berpuas hati dgn 300.. boleh disetkan kepada -----> 0

kalau masih tidak suka dgn kelajuannya... cuba yg ini pula, type skali lagi ----> about:config

1. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip tersebut
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

2. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya -

network.http.pipelining - true
network.http.proxy.pipelining - true
network.http.pipelining.maxrequests - 30 (sekali request 30 mai)

3. pastu type skali lg -----> about:config dan select New -> Integer dan paste skrip tersebut --->
nglayout.initialpaint.delay
set kepada 0

dan kita restart firefox (tutup dan buka semula)

kita boleh test... sepatutnya akan melajukan 2 hingga 3 kali lebih laju daripada biasa.. Selamat Mencuba..

*Mekasih pada pemberi tips asal.

1 comment:

Chapit said...

thanx.
makin laju bdesup MFF sy.
hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...